0
info@redzet.lv

Dažādi » Ēdiens

Klusā daba ar biezpienuPiens glāzē
Lasīt aprakstu
Biezpiens stikla traukā, Biezpiens

Biezpiens stikla traukā

Kods: DA-111-10
Autors: Aivars Gulbis
Bildēts 2010. gada 12. augustā
PAR
BRĪVU
1000 x 667 px
72 dpi
73 KB
S 2000 x 1333 px
1008 KB
M 2480 x 1653 px
21 x 14 cm / 300 dpi
L 3888 x 2592 px
32.92 x 21.95 cm / 300 dpi
2.74 MB
REĢISTRĒJIES
30 dienas
IEGŪSTI S IZMĒRA
FOTOGRĀFIJAS
PRIVĀTPERSONĀM
sākot ar 1 EUR
KOMERCIĀLAI
LIETOŠANAI

sākot ar 5 EUR
Augstas kvalitātes bildes
5 € = 5 FOTO
10 € = 20 FOTO

Biezpiens, līdz 20. gadsimtam saukts par kupinātu pienu vai kupuša pienu, ir piena olbaltumvielu (kazeīna) produkts, ko iegūst saraudzējot pienu, vājpienu vai paniņas un no iegūtās masas atdalot sūkalas. Saraudzēšanu veic, pievienojot mezofilo pienskābes baktēriju Lactococcus lactis un Lactococcus cremoris ieraugu. Papildus var arī pievienot recināšanas fermentu preparātus. Iegūtā produkta konsistence ir atkarīga no izmantotā piena tauku satura (piemēram, biezpiens, kas ražots no pilnpiena, ir mīksts un viegli klājams, bet vājpiena biezpiens ir drupans un nedaudz sulojas). Tajā ir daudz bioloģiski vērtīgu olbaltumu. Tas satur minerālvielas — Ca, P, Fe un Mg. Tajā ir visas neaizstājamās aminoskābes.

Vēsture
Par Latvijas un pārējās Ziemeļaustrumeiropas iedzīvotāju piena olbaltumvielu atdalīšanas prasmi netieši liecina arheoloģiskajos izrakumos atrasti ap 1000 gadu p.m.ē. māla kāstuvju fragmenti.

Pirmie rakstveida avoti, kur varētu būt minēts biezpiens Latvijā, ir Rīgas jezuītu kolēģijas 16. gadsimta sākumā un 17. gadsimta beigās latīniski sarakstītie pārdošanas dokumenti. Tajos parādās apzīmējums coagula lactis (latviešu: sabiezināts piens), ar ko gan tikpat labi varētu būt bijis domāts arī siers. Etnogrāfe Linda Dumpe izteikusi pieņēmumu, ka, ja tas tomēr biji biezpiens, tad biezpiens varētu būt bijis viens no jezuītu muižu piensaimniecību ražojumiem.

Vēlāk biezpiens minēts Georga Manceļa 1636. gadā izdotajā latviešu valodas vārdnīcā Lettus un Jāņa Langija 1685. gadā izveidotajā latviešu-vācu vārdnīcā, kurās pirmo reizi parādās tā latviskie nosaukumi — kupināts piens un kupuša piens. Tie cēlušies no darbības vārdiem „kupt” un „kupināt” ar nozīmi „sildot recināt”.

19. gadsimtā šie apzīmējumi sāk izzust un jau 20. gadsimtā tos aizstājuši nosaukumi — biezpiens, baltpiens un sildītais piens.

Biezpiena izstrādājumi
No biezpiena tālāk ražo daudz un dažādus izstrādājumus — mājas sieru, biezpiena sieriņus, krēmus, pastas, kūkas, balto biezpiena sieru, saldās un sāļās biezpiena masas, biezpiena pankūkas u.c.
lv.wikipedia.org


Biezpiens pieskaitāms tādiem produktiem, kas nepieciešami augošam organismam. Tā sastāvā ir ne tikai olbaltumvielas, bet arī minerālvielas, laktoze, tauki, fermenti, hormoni, vitamīni, ogļskābe.

Biezpiena labās īpašības
Pirms sākam runāt par šī produkta kaitīgumu vai labumu, pievērsīsim uzmanību tā enerģētiskai vērtībai. Tā ir liela, jo 100 g produkta satur 10-15 g olbaltumvielas un 60 mg holesterīna.

Biezpiena galvenās priekšrocības salīdzinājumā ar citiem produktiem ir tādas, ka šī produkta sastāvā ir daudz kalcija, kas ir ļoti veselīgi zobiem un kauliem. Taču izņemot kalciju tā sastāvā ir vitamīns A, kas palielina organisma pretestību pret infekcijām, normalizē vielmaiņas procesu.

Biezpiena pozitīvās īpašības ir acīmredzamas, jo tas ir lielisks B2 vitamīna avots, kas uzlabo redzes asumu un veicina audu reģenerēšanās procesu. Un visbeidzot, biezpiena sastāvā ir kalciferols (D vitamīns), kas regulē kalcija un fosfora apmaiņu organismā.

Tas nozīmē, ka mēs varam uzskatīt biezpienu par vienu no nozīmīgākajiem mūsu uztura produktiem. Bērnībā tas veicina kaulu augšanu, savukārt pensijas vecumā lieliski uzlabo pašsajūtu pateicoties tam, ka tas ir bagāts ar olbaltumvielām un vitamīniem.

Grūtniecības un bērna barošanas laikā tas kļūst viens no galvenajiem ēdienkartes produktiem. Kā gan citādi, ja šī produkta sastāvā ir olbaltumvielas, kalcijs, dzelzs, vitamīni, kas ļoti nepieciešami augļa un bērna normālai attīstībai.

Piena taukus, kas ir biezpiena sastāvā, organisms viegli pārstrādā. Biezpiena sastāvā ir minimāls ogļhidrātu daudzums, tāpēc organismam to ir viegli pārstrādāt, bet iekšējie orgāni neizjūt pārlieku lielu slodzi.

Biezpiena kaitīgās īpašības
Tomēr šo skābpiena produktu jālieto saprāta robežās. Jo sevišķi tas attiecas uz trekno biezpienu. Dienā pilnīgi pietiks ar 250 g biezpiena.

Par cik šis produkts ir ļoti koncentrēts, tad to savā ēdienkartē vajadzētu iekļaut ne biežāk kā 2-3 reizes nedēļā. Pretējā gadījumā biezpiens var vairāk kaitēt, nekā dot kādu labumu.

Ja Jums ir zarnu trakta slimības, tad Jums pret šo skābpiena produktu jāizturas ļoti uzmanīgi. Lieta tāda, ka biezpienā var attīstīties dažādas baktērijas, jo sevišķi tad, ja tas tiek nepareizi uzglabāts.

Runājot par biezpienu nedrīkst aizmirst saldos biezpiena sieriņus. Parasti šiem produktiem tiek pievienots klāt šokolādes apvalks un saldais krējums, kas tikai vairo kalorijas. Bez šaubām, nedrīkst aizmirst emulgatorus un konservantus, kas nav vēlami organismam. Tāpēc daudz labāk lietot dabīgu biezpienu, tam pievienojot klāt svaigus augļus.

Sabiedrībā pastāv uzskats, ka biezpiens stiprina kaulus. Tā tik tiešām ir taisnība, tikai šeit mazliet jāprecizē. Lai nostiprinātu kaulus, labāk ēst vājpiena biezpienu, jo liels tauku daudzums tikai aizkavē kalcija uzsūkšanos organismā.
www.starstyle.lv

 

Biezpiena pagatavošana mājas apstākļos

2 l piena (2%)
1 l kefīra (3,5%)
200 ml skābā krējuma (20%)

  • Sakarsē pienu līdz verdošam stāvoklim, pievieno kefīru un krējumu un rūpīgi jāsamaisa. Katlam uzliek vāku un atstāj uz 20 minūtēm.
  • Caurdurī uzklāj divas kārtas marli un ielej sarecējušo pienu. Marles maliņas saņem kopā, sasien un pakarini virs bļodas, lai notek sūkalas.
  • Marli ar biezpienu ieliek atpakaļ caurdurī un uzliek virsū šķīvi un slogu. Atstāj uz 2–3 stundām.

Biezpiens stikla traukā

Kods: DA-111-10
Autors: Aivars Gulbis
Bildēts 2010. gada 12. augustā
PAR
BRĪVU
1000 x 667 px
72 dpi
73 KB
S 2000 x 1333 px
1008 KB
M 2480 x 1653 px
21 x 14 cm / 300 dpi
L 3888 x 2592 px
32.92 x 21.95 cm / 300 dpi
2.74 MB
REĢISTRĒJIES
30 dienas
IEGŪSTI S IZMĒRA
FOTOGRĀFIJAS
PRIVĀTPERSONĀM
sākot ar 1 EUR
KOMERCIĀLAI
LIETOŠANAI

sākot ar 5 EUR
Augstas kvalitātes bildes
5 € = 5 FOTO
10 € = 20 FOTO
Portālu www.redzet.lv un www.gotobaltic.com veidotāju grupas darbības sākums meklējams jau 2004. gadā, kad pulciņš domubiedru – 4 jaunieši un viens pieaugušais – brauca pa Latviju muzicēdami un iepazīdami Latvijas dabu un atklādami ceļotprieku. Tolaik arī radās interese par fotografēšanu, kā rezultātā laika gaitā sakrājās liels fotoarhīvs. Radās jautājums, kur to likt, kā izmantot, lai tam būtu kāda jēga? Tāpēc arī dzima ideja par portāla izveidošanu, un nu jau dažus gadus tā ir sekmīgi realizēta, jo portālā www.redzēt.lv līdz šim ir ievietots vairāk par 20000 bildēm, ik dienas tam ir ap 600 unikālo skatījumu un ir bilžu bezmaksas lejuplādes iespēja, kas tiek plaši izmantota.
Apceļojot Latviju, radās secinājums, ka mums ir ļoti daudz skaistu, bet neapzinātu vietu un ceļotājam nebūt nav viegli ātri un ērti atrast sev vajadzīgo informāciju, kas kurā vietā būtu apskates vērts. Sākām vākt materiālus dažādās interneta vietnēs, un vajadzība atkal deva jaunu ideju – veidot ceļotājam ērtu portālu, kurā vienuviet būtu iespējams atrast visu vajadzīgo informāciju – ko attiecīgajā vietā apskatīt, kur paēst, kur pārnakšņot, kur vērsties dažādu tehnisku nepieciešamību un kļūmju gadījumos. Pašreiz esam šīs idejas īstenošanas sākumā, un mūsu mērķis ir ar portāla www.gotobaltic.com palīdzību veidot tūrismam pievilcīgu Latvijas un vēlāk visas Baltijas tēlu, kā arī reklamēt mūsu organizācijas, uzņēmējus, individuālos ražotājus u.c., palīdzot viņiem piesaistīt klientus.
Sākumā plānojam parādīt kartē Latviju, sadalītu pa reģioniem un novadiem. Reģionu kartē būs redzamas interesantākās apskates vietas. Novados varēs redzēt plašāku informāciju par apskates vietām un sociāli nozīmīgiem objektiem.
Savu mērķi sākam īstenot ar Kurzemes novadiem.
Ērtības labad piedāvājam divus apskates veidus:
1. Uzklikšķinot atveram novada karti un izvēlamies sev interesējošo objektu apskati.
2. Sev interesējošas vietas aplūkošanai izvēlamies no saraksta.
Papildus kartei un apskates vietu sarakstam portālā atradīsiet attiecīgo vietu fotogrāfijas un informatīvus aprakstus. Tas jums palīdzēs izvēlēties savu ceļojumu pieturas un galamērķus.
Mūsu lielais mērķis ir šādā veidā parādīt visu Baltiju.
Perspektīvā plānojam portālu tulkot angļu, krievu, vācu, ķīniešu un poļu valodās, tādējādi piedāvājot lielisku produktu šo valstu tūristiem.

Tā kā uzdevums ir ļoti liels, aicinām katru interesantu uz sadarbību.


Turpināt lejuplādēt

Sākot ar 1 eiro atbalstu
saņemsiet iespēju 30 dienas
LEJUPLĀDĒT FOTOGRĀFIJAS LABĀ KVALITĀTĒ
(S izmērs, A4, 2000 x 1333 px)
bez www.redzet.lv logo

UZZINĀT VAIRĀK
REĢISTRĒJIES

un
30 dienas
iegūsti
JEBKURAS FOTOGRĀFIJAS FOTOGRĀFIJAS LABĀ KVALITĀTĒ
(S izmērs, A4, 2000 x 1333 px) bez www.redzet.lv logo
Reģistrēties
PRIVĀTPERSONĀM sākot ar 1 EUR
KOMERCIĀLAI LIETOŠANAI sākot ar 5 EUR
Reģistrējoties saņemsi piekļuvi
lejuplādes pogai

Varēsi lejuplādēt jebkuras izvēlētās fotogrāfijas!
Garantējam Jūsu sniegtās informācijas konfidencialitāti.
Jautājumu gadījumā sazinieties ar mums: info@redzet.lv
IEGŪSTI AUGSTAS KVALITĀTES FOTOGRĀFIJAS

5 € = 5 FOTO vai 10 € = 20 FOTO
iegūsti FOTOGRĀFIJAS AUGSTĀ KVALITĀTĒ
L izmērs, 3888 x 2592 px, vai XL izmērā


Raksti mums uz:
info@redzet.lv
un iegūsti izvēlētās fotogrāfijas!

Izvēlieties jebkuras 5 fotogrāfijas neatkarīgi no lieluma un kvalitātes par 5 eiro, vai jebkuras 20 fotogrāfijas par 10 eiro.

Ielogoties

Jūs neaizpildījāt abus laukus.

Reģistrēties

Jūs neaizpildījāt visus laukus.