0
info@redzet.lv

Dažādi » Ēdiens

Kūpināta cūkgaļaSiers
Lasīt aprakstu
Kūpināta cūkgaļa, Kūpināta gaļa

Kūpināta cūkgaļa

Kods: DA-126-10
Autors: Aivars Gulbis
Bildēts 2010. gada 12. augustā
PAR
BRĪVU
1000 x 667 px
72 dpi
87 KB
S 2000 x 1333 px
950 KB
M 2480 x 1653 px
21 x 14 cm / 300 dpi
L 3888 x 2592 px
32.92 x 21.95 cm / 300 dpi
2.7 MB
REĢISTRĒJIES
30 dienas
IEGŪSTI S IZMĒRA
FOTOGRĀFIJAS
PRIVĀTPERSONĀM
sākot ar 1 EUR
KOMERCIĀLAI
LIETOŠANAI

sākot ar 5 EUR
Augstas kvalitātes bildes
5 € = 5 FOTO
10 € = 20 FOTO

Kūpināšana ir daļa no mūsu tradīcijām un ēšanas kultūras. Gaļu kūpina gandrīz katrā lauku sētā īpašās šim nolūkam domātās speciāli izveidotās kūpinātavās. Tās var būt mūrētas no kārtīgiem akmeņiem, ķieģeļiem un metāla, bet var arī būt izmantoti vienkāršāki materiāli, piemēram, koka mucas. Šādu vienkāršu gaļas kūpinātavu var uzmeistarot pats, nepieciešama tikai muca, kura paredzēta pārtikas produktu uzglabāšanai. Izsitot mucai abus galus, to novieto uz ķieģeļiem, augšējās daļas iekšpusē iedzen naglas, lai starp tām varētu horizontāli novilkt stiepli, kur uzlikt koka šķēršļus ar gaļu. Mucai uzmeistaro vāku, bet var arī izmantot maisu, ko pārklāj mucai, lai dūmi nevarētu aizplūst, zem mucas dedzina ugunskuru, izmantojot malkas skaidas vai zāģu skaidas. Kurināmo periodiski papildina, lai dūmi būtu vienmērīgi. Gaļas kūpināšanai piemērotākos dūmus rada lapu koku malka, vislabāk alksnis, bet var izmantot arī apsi, nokaltušus augļu kokus- ābeli, ķirsi. Nav ieteicams dedzināt skuju koku malku, jo tā ir sveķaina, tad gaļa iegūs nejauku piegaršu un nomelnēs.

Tradicionāli gaļu kūpina, izmantojot karsto vai auksto kūpināšanas metodi.

  • Karstā kūpināšana cūkgaļai ilgst no četrām līdz sešām stundām, bet vistai- stundu vai pusotru stundu, ievērojot 60- 70 °C temperatūru.
  • Aukstajā kūpināšanā process notiek zemākā 18- 22 °C temperatūrā pat trīs, četras vai vēl vairāk dienu. Šādi kūpinot kūpinātava jāierīko tā, lai nerastos liela liesma un malka lēnām gruzdētu, dodot vienīgi dūmus.

Katrs kūpinātājs gaļu iepriekš sāla vai marinē pēc savas gaumes, izpratnes un pieredzes, vienota standarta nav. Gards kūpinājums sanāk, ja izmantojam cūkas “cauraudzīti” vai karbonādes gabalu. Savukārt kūpinot vistu, tā lieliski garšos, ja pievienosim ķiplokus. Lai gaļai būtu patīkams aromāts, stundu pirms kūpināšanas beigām uz gruzdošas malkas uzmet kadiķa zarus ar vai bez ogām, priežu čiekurus, skujas, aveņu stublājus vai smaržīgus garšaugus, kā salviju, timiānu, piparmētru.
www.gardezi.lv


DŪMOTA, SĀLĪTA UN ŽĀVĒTA GAĻA

Daudzās lauku mājās ir kūpinātavas, kur gatavo gaļu un zivis. Par kūpināšanu sauc pārtikas apstrādi ar dabiskiem dūmiem. Kūpināšanas mērķis ir piešķirt gaļai pievilcīgu izskatu un garšu, kā arī pagarināt tās uzglabāšanas termiņu.

Karstā kūpināšana notiek 60–80 °C temperatūrā, bet aukstā kūpināšana – 15–20 °C temperatūrā.

Gaļu var kūpināt arī uz ugunskura īpašā žāvētavā, kurā dūmus iegūst, sadedzinot koka pagales vai zāģskaidas, kas atrodas uz apsildāmās virsmas. Latvijā labākais kurināšanas materiāls ir alkšņa pagales vai zāģskaidas. Skujkoku malka gaļai piešķir rūgtenu piegaršu. Dūmi ar kvēpiem piešķir gaļai nepatīkamu garšu.

Dūmu ģeneratoros dūmus iegūst koka skaidu lēnas, nepilnīgas bezliesmas degšanas ar nelielu gaisa piekļuvi procesā, turklāt šajā gadījumā dūmi arī parasti iet caur ūdens filtru.

Tāpat tiek izmantoti tā dēvētie kūpināšanas preparāti (kūpināšanas pulveri un šķidrumi, kūpināmā sāls u. tml.), kas gaļai piešķir dūmu garšu.

Sālīšana
Sālīšana ir ļoti sena gaļas konservēšanas metode. Iesālīta gaļa uzglabājas ilgāk, jo tādā veidā tiek iznīcināta lielākā daļa gaļā sastopamo baktēriju un novērsta jaunu baktēriju attīstība. Ilgāku uzglabāšanas laiku var panākt, izmantojot sausās sālīšanas metodi ar augstu sāls un zemu mitruma saturu, jo sālīšanas laikā izdalās gaļas sula. Klasiska sālīšanas metode ir sausā sālīšana, kad gaļas gabali tiek ierīvēti ar sāli un kopā ar sāli kārtām tiek ievietoti traukā un atstāti uz ilgu laiku.

Tāpat tiek izmantota mitrā sālīšana, kad gaļa traukā tiek pārlieta ar sālītu ūdeni. Izmantojot šo sālīšanas metodi, procesam ir nepieciešams ilgs laiks. Iesālīšanu paātrina sālsūdens injekcijas gaļā. Šim nolūkam būs piemērota speciāla šļirce sālsūdens injekcijām vai arī parasta liela šļirce. Iesālītai gaļai ir raksturīga spēcīga garša un sāls smarža. Vispiemērotākā sālīšanai ir jūras sāls (sastāv no lieliem sāls kristāliem), kā arī var izmantot parastu vārāmo sāli. Ļoti populāri ir sālīts bekons un speķis.

Vītināšana
Vītināšana (kaltēšana) arī ir viens no gaļas pagatavošanas veidiem. Viens no šī procesa mērķiem ir gaļas uzglabāšanas termiņa pagarināšana, kas tiek panākts, izvadot no gaļas šķidrumu. Kaltēta gaļa nesatur ūdeni, un tās apjoms samazinās. Parasti gaļu papildina ar sāli un dažādām garšvielām.
www.miesnieks.lv

Latvijā kaltēta, proti, vītināta, gaļa nav tik populāra kā pārējā pasaulē. Visā pasaulē ir pazīstams šķiņķis no Francijas dienvidiem un itāliešu Parmas šķiņķis, kā arī spāņu hamons, proti, iesālīts un izkaltēts cūkas šķiņķis. Lielo vītināto šķiņķu ražošanas process sastāv no vairākiem posmiem un ilgst līdz 15 mēnešiem. Šādi šķiņķi Dienvideiropas veikalus ir pārvērtuši par patiešām eksotiskām bodēm.

Daudzās valstīs (jo īpaši Amerikā) popularitāti ir ieguvusi kaltēta liellopu gaļa. Vispopulārākā ir Jerked beef, kas ir ar garšvielām bagātināta un sloksnēs sagriezta kaltēta gaļa. Kaltēšanai vispiemērotākie ir liesie liellopa gabali (fileja, iekšējā un ārējā filejas daļa).

Agrāk gaļu kaltēja saulē. Mūsu dienās šim nolūkam izmanto daudz modernāku metodi: gaļa tiek kaltēta ar karstu, cirkulējošu gaisu, bet procesa beigu posmā tiek paaugstināta temperatūra, lai iznīcinātu baktērijas. Kaltēta gaļa ir ļoti garšīga kopā ar alu un vienkārši kā lieliska uzkoda.

Kūpināta cūkgaļa

Kods: DA-126-10
Autors: Aivars Gulbis
Bildēts 2010. gada 12. augustā
PAR
BRĪVU
1000 x 667 px
72 dpi
87 KB
S 2000 x 1333 px
950 KB
M 2480 x 1653 px
21 x 14 cm / 300 dpi
L 3888 x 2592 px
32.92 x 21.95 cm / 300 dpi
2.7 MB
REĢISTRĒJIES
30 dienas
IEGŪSTI S IZMĒRA
FOTOGRĀFIJAS
PRIVĀTPERSONĀM
sākot ar 1 EUR
KOMERCIĀLAI
LIETOŠANAI

sākot ar 5 EUR
Augstas kvalitātes bildes
5 € = 5 FOTO
10 € = 20 FOTO
Portālu www.redzet.lv un www.gotobaltic.com veidotāju grupas darbības sākums meklējams jau 2004. gadā, kad pulciņš domubiedru – 4 jaunieši un viens pieaugušais – brauca pa Latviju muzicēdami un iepazīdami Latvijas dabu un atklādami ceļotprieku. Tolaik arī radās interese par fotografēšanu, kā rezultātā laika gaitā sakrājās liels fotoarhīvs. Radās jautājums, kur to likt, kā izmantot, lai tam būtu kāda jēga? Tāpēc arī dzima ideja par portāla izveidošanu, un nu jau dažus gadus tā ir sekmīgi realizēta, jo portālā www.redzēt.lv līdz šim ir ievietots vairāk par 20000 bildēm, ik dienas tam ir ap 600 unikālo skatījumu un ir bilžu bezmaksas lejuplādes iespēja, kas tiek plaši izmantota.
Apceļojot Latviju, radās secinājums, ka mums ir ļoti daudz skaistu, bet neapzinātu vietu un ceļotājam nebūt nav viegli ātri un ērti atrast sev vajadzīgo informāciju, kas kurā vietā būtu apskates vērts. Sākām vākt materiālus dažādās interneta vietnēs, un vajadzība atkal deva jaunu ideju – veidot ceļotājam ērtu portālu, kurā vienuviet būtu iespējams atrast visu vajadzīgo informāciju – ko attiecīgajā vietā apskatīt, kur paēst, kur pārnakšņot, kur vērsties dažādu tehnisku nepieciešamību un kļūmju gadījumos. Pašreiz esam šīs idejas īstenošanas sākumā, un mūsu mērķis ir ar portāla www.gotobaltic.com palīdzību veidot tūrismam pievilcīgu Latvijas un vēlāk visas Baltijas tēlu, kā arī reklamēt mūsu organizācijas, uzņēmējus, individuālos ražotājus u.c., palīdzot viņiem piesaistīt klientus.
Sākumā plānojam parādīt kartē Latviju, sadalītu pa reģioniem un novadiem. Reģionu kartē būs redzamas interesantākās apskates vietas. Novados varēs redzēt plašāku informāciju par apskates vietām un sociāli nozīmīgiem objektiem.
Savu mērķi sākam īstenot ar Kurzemes novadiem.
Ērtības labad piedāvājam divus apskates veidus:
1. Uzklikšķinot atveram novada karti un izvēlamies sev interesējošo objektu apskati.
2. Sev interesējošas vietas aplūkošanai izvēlamies no saraksta.
Papildus kartei un apskates vietu sarakstam portālā atradīsiet attiecīgo vietu fotogrāfijas un informatīvus aprakstus. Tas jums palīdzēs izvēlēties savu ceļojumu pieturas un galamērķus.
Mūsu lielais mērķis ir šādā veidā parādīt visu Baltiju.
Perspektīvā plānojam portālu tulkot angļu, krievu, vācu, ķīniešu un poļu valodās, tādējādi piedāvājot lielisku produktu šo valstu tūristiem.

Tā kā uzdevums ir ļoti liels, aicinām katru interesantu uz sadarbību.


Turpināt lejuplādēt

Sākot ar 1 eiro atbalstu
saņemsiet iespēju 30 dienas
LEJUPLĀDĒT FOTOGRĀFIJAS LABĀ KVALITĀTĒ
(S izmērs, A4, 2000 x 1333 px)
bez www.redzet.lv logo

UZZINĀT VAIRĀK
REĢISTRĒJIES

un
30 dienas
iegūsti
JEBKURAS FOTOGRĀFIJAS FOTOGRĀFIJAS LABĀ KVALITĀTĒ
(S izmērs, A4, 2000 x 1333 px) bez www.redzet.lv logo
Reģistrēties
PRIVĀTPERSONĀM sākot ar 1 EUR
KOMERCIĀLAI LIETOŠANAI sākot ar 5 EUR
Reģistrējoties saņemsi piekļuvi
lejuplādes pogai

Varēsi lejuplādēt jebkuras izvēlētās fotogrāfijas!
Garantējam Jūsu sniegtās informācijas konfidencialitāti.
Jautājumu gadījumā sazinieties ar mums: info@redzet.lv
IEGŪSTI AUGSTAS KVALITĀTES FOTOGRĀFIJAS

5 € = 5 FOTO vai 10 € = 20 FOTO
iegūsti FOTOGRĀFIJAS AUGSTĀ KVALITĀTĒ
L izmērs, 3888 x 2592 px, vai XL izmērā


Raksti mums uz:
info@redzet.lv
un iegūsti izvēlētās fotogrāfijas!

Izvēlieties jebkuras 5 fotogrāfijas neatkarīgi no lieluma un kvalitātes par 5 eiro, vai jebkuras 20 fotogrāfijas par 10 eiro.

Ielogoties

Jūs neaizpildījāt abus laukus.

Reģistrēties

Jūs neaizpildījāt visus laukus.