Sarkanjoslu tīmeklene (Cortinarius armillatus)

Sarkanjoslu tīmeklene - Cortinarius armillatus (Fr.: Fr.) Fr. (syn. Telamonia armillata Fr.)

Sarkanjoslu tīmeklene - angliski: Red-banded Web-cap; vāciski: Geschmüchter Gürtelfuß; igauņu: rõngasvöödik

CEPURĪTE:
2-7 cm plata, sākumā izliekta, vēlāk plakana, ar lēzenu pauguru, higrofāna, zīdaini šķiedraina līdz zvīņaina, sarkanbrūna, malā ar cinobrsarkanām šķiedrām - daļējā plīvura atliekām, tīmeklis brūni sārts. Mīkstums bāli brūns ar vāju pelējuma smaržu un neizteiktu garšu.

LAPIŅAS:
pie kātiņa ar zobiņu pieaugušas, platas, sākumā gaiši, vēlāk rūsgani brūnas.

KĀTIŅŠ:
5-12 cm garš, 1-1,5 cm resns, vālesveida, zīdaini šķiedrains, sudrabaini pelēcīgi brūns ar koši sarkanām, plēvainām gŗedzenveida joslām.

SPORAS:
smalki kārpainas, elipsoīdas-mandeļveida, okerkrāsā, masā rūsganas, 9-12 x 6-7 μm.

TROFISKĀ GRUPA :
Bērzu mikorizas sēne.

BIOTOPI:
Jauktos mežos.

IZPLATĪBA UN SASTOPAMĪBA :
Eiropa, Āzija, Ziemeļamerika, Latvijā, ļoti bieži, IX- X.

ĪPAŠAS NORĀDES :
Ēdama.
www.latvijasdaba.lv


Sarkanjoslu tīmeklene

Syn.: Telamonia armillata
Cits latviskais nosaukums: Sarkanā jostene
English name: Red-banded Webcap
Deutsche Name: Geschmückter Gürtelfuß

Ļoti bieži sastopama vidēju izmēru lapiņsēne ar sarkanbrūnu cepurīti un brūnsarkanu joslu (vai joslām) ap kātiņu. Ēdama, kamēr jauna; ir jānovāra un ūdens jānolej. Nav garšīga, ir lietojama kopā ar citām sēnēm. Drošības labad tomēr ieteicams atturēties no šo sēņu izmantošanas uzturā, jo ir viegli sajaukt ar kādu indīgu tīmekleni.

The size of this mushroom can range from 2 to 10 cm in diameter (or even more). Spore powder is rusty-brown. It grows on moss and among bilberry bushes under birch in mixed forests on acidulous soil from August to October. It is very common in Latvia. Edible when boiled, not tasty.
www.fungi.lv

Lasīt tālāk
Izvēloties pārlūkot mūsu vietni, jūs piekrītat sīkdatņu izmantošanai lai pielāgotu jūsu pieredzi. Jūs jebkurā laikā varat atsaukt savu piekrišanu, mainot pārlūkprogrammas iestatījumus un dzēšot saglabātās sīkdatnes. Privātuma politika
Piekrītu