Pupiņas

Pupiņas ir ļoti daudzveidīgas. Pie šīs sugas pieder kā zemas krūma pupiņas, tā arī kāršu pupiņas jeb maikstu pupiņas. Krūma pupiņas plaši audzē lielražošanā un izmanto kā svaigam patēriņam tā arī pārstrādei. Kāršu pupiņas Latvijā vairāk audzē mazdārziņos, bet Nīderlandē, Itālijā, Spānijā un Beļģijā tās tiek plaši audzētas arī siltumnīcās līdzīgi gurķiem.

Svaigas pupiņas mēdz būt ar zaļām vai dzeltenām pākstīm. Līdzīgi cukurzirņiem sviesta pupiņas nesatur šķiedru un vārītas pupiņas ir ēdamas ar visu pāksti. Mazāk tiek audzētas šķirnes ar violetām pākstīm. Šīm šķirnēm pēc vārīšanas violetā krāsa izzūd. Sparģeļu jeb adatu pupiņām ēdamā daļa ir pati zaļā pāksts ar neaizmetušām sēklām. Šīm pupiņām pākstis var sasniegt pat 90 cm garumu, tām bieži ir izliekta forma.

Kāršu jeb turku pupiņām (sauktām arī par ugunssarkanām pupiņām) (Phaseolus coccineus L.) ir cietas, raupjas pākstis, bet vārītas tās kļūst ļoti kraukšķīgas, ar izteiktu pupiņu garšu. Savukārt Limas pupiņām (Phaseolus lunatus) ir ēdamas tikai kaltētas sēklas (tās ir lielas, baltas). Pēc vārīšanas tās kļūst miltainas, bet neizšķīst, tādēļ ir īpaši piemērotas salātiem.
darzabagatiba.lv

Lasīt tālāk
Izvēloties pārlūkot mūsu vietni, jūs piekrītat sīkdatņu izmantošanai lai pielāgotu jūsu pieredzi. Jūs jebkurā laikā varat atsaukt savu piekrišanu, mainot pārlūkprogrammas iestatījumus un dzēšot saglabātās sīkdatnes. Privātuma politika
Piekrītu