Gruzijas vīna trauki Vecgulbenes muižas Pils parkā
Uzņēmēji Aldis Dikmanis un Dāvids Zaridze uzdāvināja muzejam Gruzijas vīna traukus, kas savus aplūkot gribētājus priecē Pils parkā pie Sarkanās pils.
Vīns izsenis ir bijis muižu sadzīves sastāvdaļa. Tas lietots gan ēdienreizēs, gan kā piedeva, lai bagātinātu ēdiena aromātu un garšu. Vīna uzglabāšanai kalpoja muižu pagrabi būvēti zem ēkām vai atsevišķi.
Vīna darīšanai Gruzijā izmantoja olas formas māla podus jeb kvevri. Māla traukos notika vīna fermentācija un uzglabāšana. Kvevri izgatavoja meistari, kas šo mākslu apguvuši no priekštečiem. Mālu vīna tvertņu pagatavošanai ieguva no tuvējiem kalniem. Tvertnes pagatavoja ar rokām pēc īpašas tehnoloģijas, trauka kārtu pēc kārtas apdedzinot ceplī. Gatavos traukus ieraka zemē līdz kaklam, tad piepildīja ar samaltām vīnogām, vīnogu seklām un mizām. Regulāri maisot ļāva vīnam rūgt divas nedēļas, tad stingri nosedza un apklāja ar smiltīm, lai vīnu novecinātu, izkāstu un liktu mucās. Šis vīna darīšanas veids kā unikāla pieredze iekļauts UNESCO kultūras mantojuma sarakstā.
Jūlijs Straume (1874.-1970.) latviešu tekstilmākslinieks, pedagogs arī etnogrāfs. Nācis no Druvienas, vairāk kā sešpadsmit savas dzīves gadus pavadījis Gruzijā. Lielākā Jūlija Straumes mantojuma daļa atrodas Gruzijas Tautas un lietišķās mākslas muzejā. Gruzīni Jūliju Straumi uzskata par šī muzeja dibinātāju. Meistars bijis vienīgais nopietni vērtējamais Kaukāza tekstiliju pazinējs, Latvijā, kurš mēģinājis savienot latviešu tautas mākslu un iespējas Austrumu paklāju aušanas tehniku izmantot Latvijas apstākļos.
www.gulbenesmuzejs.lv