Dateles

Dateles (Latīņu valodā: Phoenix Dactylifera) mēdz saukt arī par tuksneša maizi un dzīvības ogām, jo tās spēj nodrošināt cilvēku ar daudzām svarīgākajām uzturvielām. Arābi teic, ka Dievs apveltījis dateles ar četrām lieliskām spējām: glābt no bada, sniegt baudu, atbrīvot no nelāgām domām un ārstēt.

Tās uzturā lieto gan svaigas, gan žāvētas. Tās ir kalorijām bagātākais auglis – 100 grami dateļu satur 230-280 kilokaloriju. Datelēs ir daudz cukura – 60 līdz 65 procenti, tas ir krietni vairāk nekā jebkurā citā auglī. Datelēs ir oksitocīns, kas mūsdienu medicīnā tiek izmantots kā līdzeklis, kam ir būtiska loma sievietes organismā dzemdību laikā. Oksitocīna vērtīgo īpašību dēļ to nereti dēvē par ātru dzemdību līdzekli. Tām raksturīga minerālvielu daudzveidība: dzelzs, varš, magnijs, cinks, mangāns, kālijs, fosfors, kalcijs, kobalts, kadmijs, alumīnijs, sērs, bors, arī fluors, selēns u.c. Ar desmit labām datelēm var uzņemt diennaktij nepieciešamo magnija, vara un sēra devu, kā arī pusi no dzelzs un ceturto daļu no kalcija devas.

Žāvētajās datelēs ir līdz 88% ogļhidrātu, pārsvarā glikoze un fruktoze, ko organisms var ātri izmantot, lai iegūtu enerģiju, kas vajadzīga fiziskai vai garīgai darbībai. Tiek apgalvots, ka dateles uzlabojot domāšanas produktivitāti par 20%.


Lasīt tālāk
Izvēloties pārlūkot mūsu vietni, jūs piekrītat sīkdatņu izmantošanai lai pielāgotu jūsu pieredzi. Jūs jebkurā laikā varat atsaukt savu piekrišanu, mainot pārlūkprogrammas iestatījumus un dzēšot saglabātās sīkdatnes. Privātuma politika
Piekrītu