Alksnene (Lactarius rufus)
Alksnene (Lactarius rufus) ir cūceņu ģints bazīdijsēne. Tā ir bieži sastopama sēne Eiropas un Ziemeļamerikas ziemeļu reģionos. Lai arī alksnene ir ēdama sēne, to nav ieteicams ēst nepagatavotu. Sēne ir visvairāk piemērota iesālīšanai un marinēšanai, pirms tam to vismaz 10 minūtes novārot.
| Alksnene Lactarius rufus |
|
| Valsts | Sēnes (Fungi) |
| Nodalījums | Bazīdijsēnes (Basidiomycota) |
| Klase | Himēnijsēnes (Hymenomycetes) |
| Kārta | Bērzlapju rinda (Russulales) |
| Dzimta | Bērzlapju dzimta (Russulaceae) |
| Ģints | Cūceņu ģints (Lactarius) |
| Suga | Alksnene (L. rufus) |
Nelielu izmēru lapiņsēne, kura bojājumu vietās izdala lielā daudzumā baltu sīvu piensulu. Ēdama, jānovāra apm. 25 minūtes un ūdens jāizlej. Pēc vārīšanas jāmērcē pāris dienas sālsūdenī. Laba sēne sālīšanai un marinēšanai. (Nesajaukt ar sarkandzeltaini, kurai ir īpatnējs aromāts, līdzīgs kumarīnam vai zaļajiem sieriņiem!)
www.fungi.lv
Alksneņu izvilkums aizkavē slimību izraisošo (vēdertīfa) mikrobu attīstību. Mīkstums bāli sarkanbrūns, blīvs, ļoti sīvs. Piensula nemainīgi balta, tās daudz, tā dedzinoši sīva. Aug skuju koku mežos zem priedēm un eglēm, silos, arī jauktos mežos no jūnija līdz novembrim. Ļoti bieži. Gatavojot iepriekš 10 minūtes sāls ūdenī jānovāra, novārījuma ūdens jāizlej, bet pašas sēnes jāmērcē 12 stundas aukstā ūdenī. Pēc tam tās sāla vai marinē. Alksnenes ir ļoti iecienītas sēnes marinēšanai.
www.termorelax.com



