Ārstniecības izops (Hyssopus officinalis)
Ārstniecības izops ir jau Vecajā Derībā pieminēts ārstniecības augs, kurš tiek slavēts dēļ tā dažādajiem pielietojumiem tautas medicīnā. Izops ir ne tikai dekoratīvs, bet arī ārstniecības un garšaugs. Tulkojumā no grieķu valodas tas nozīmē "cūkas purns". Izopa dzimtene ir Vidusāzija. Viduseiropā tas nonāca X gs. kopā ar mūkiem benediktiešiem. Viduslaikos izopa lapas lika pie zupām, pastētēm. Arī šodien to izmanto gan salātiem, gan zupām, mērcēm, gaļas ēdieniem. Izopa lapas un ziedus izmanto kā garšvielu pie gaļas un medījumiem, liķieru ražošanā, kā arī dzērienu aromatizēšanai. Savukārt ārstniecībā izmanto kā atkrēpošanu veicinošu, nomierinošu, spazmolītisku un antiseptisku līdzeklis. Izopa preparāti rosina ēstgribu, sekmē gāzu izvadīšanu no organisma, noverš pazeminātu asinsspiedienu, kā arī mazina dzimumtieksmi. Ārstniecībā izopu lieto gremošanas uzlabošanai, slimību gadījumos tas samazina svīšanu, paaugstina asinsspiedienu, ja tas ir zems. No lakstiem pagatavo uzlējumu, kam nepieciešamas divas tējkarotes sasmalcinātu lakstu uz glāzi verdoša ūdens. To atstāj uz stundu ievilkties, izkāš un dzer pa pusglāzei trīs reizes dienā. Uzlējums palīdzēs pie hroniska bronhīta, bronhiālās astmas, pret pārmērīgu svīšanu plaušu tuberkulozes slimniekiem, kā arī sievietēm klimaktērija periodā. Tāpat uzlējumu lieto pie hroniskiem kuņģa un zarnu trakta iekaisumiem, kā arī gremošanas uzlabošanai. Ārīgi lakstu uzlējuma kompreses pāatrina zemādas asinsizplūdumu usūkšanos, bet vannas ar uzlējuma piedevu iesaka ekzēmas gadījumā. Izops labi noder kāpretstresa un pretsaspringuma līdzeklis. Palīdzēs istabā pakarināts izopa zariņš vai arī izopa zara kvēpināšana telpā.
www.kurmisi.com
Augstums 0,4-0,5m. Ziedēšanas laiks VII-IX. Ziedu krāsa: violeti zila. Latvijā audzē dārzos kā garšaugu, krāsņumaugu, ārstniecības augu. Ātri augošs, sausumizturīgs, ziemcietīgs.
Izopa lapas un ziedus izmanto kā garšvielu pie gaļas un medījumiem, kā arī dzērienu aromatizēšanai. Austrumu zemēs izops ir obligāta piedeva šerberta dzērienam, acīmredzot tā pretsvīšanas īpašību dēļ. Medicīnā izmanto izopa lakstus, ko vāc auga ziedēšanas laikā. Augu nogriež vai nopļauj, atdala pārkoksnētās stumbra daļas un bojātās lapas. Žāvē parastos apstākļos vai kaltēs, nepārsniedzot 35°C temperatūru.
Pielietojums
Drogai piemīt atkrēpošanu veicinoša, nomierinoša, spazmolītiska un antiseptiska iedarbība. Tā rosina ēstgribu, sekmē gāzu izvadīšanu no organisma, novērš pazeminātu arteriālo asinsspiedienu, mazina dzimumtieksmi.
Uzlējumu lieto hroniska bronhīta, bronhiālās astmas ārstēšanai, kopā ar citām atkrēpošanu veicinošām drogām bērniem pret klepošanu naktī, pret pārmērīgu svīšanu plaušu tuberkolozes slimniekiem un sievietēm klimaktērija periodā, pret hroniskiem iekaisumiem kuņģa un zarnu traktā, gremošanas uzlabošanai.
Ārīgi izopa lakstu uzlējuma kompreses paātrina zemādas asinsizplūdumu uzsūkšanos, bet vannas ar uzlējuma piedevu iesaka ekzēmas slimniekiem. Izopu neiesaka lietot ilgstoši, jo tas var radīt krampjus.
To nedrīkst lietot grūtnieces. Epilepsijas slimniekiem izopa smarža var izsaukt lēkmes, tāpēc vai nu to lieto tikai ārsta uzraudzībā, vai no tā izmantošanas jāatsakās.
www.fitoterapija.lv
Kādas ir šā garšauga īpašības?
- * Izopam piemīt spēcīgs aromāts, kas dažkārt tiek novērtēts visai dīvaini – ir pat gadījies dzirdēt sakām, ka no izopa plūstot lauvu būra cienīga smaka! Tomēr pamatā izopa aromāts ir patīkams un atgādina kaut ko starp kamparu un piparmētru.
- * Ja ēdienam pievieno svaigus izopa zariņus, tad jāraugās, lai to nav pārāk daudz, citādi izopa aromāts nomāks pārējos.
- * Tumšzaļās lapiņas garšo atsvaidzinoši, mazliet pikanti un vienlaikus rūgteni; pēc garšas izops atgādina rozmarīnu, pupumētru un timiānu.
Kādiem ēdieniem izopu pievienot?
- * Izops ir ļoti piemērots garšaugs sātīgiem ēdieniem, piemēram, pupiņu zupai, cūkas un jēra gaļas cepešiem.
* Garšas uzlabošanai izopu var pievienot dažādām zupām un mērcēm.
* Lai padarītu interesantākus rīsu ēdienus, kas mēdz būt visai pliekani, arī tiem var pievienot izopu.
* Izops noder arī olu ēdieniem, sākot ar pildītām olām, omletēm un kulten, un beidzot ar sāļajām pankūkām un suflē.
* Izops maina sēņu ēdienu garšu.
* Izops lieliski papildina arī saldos ēdienus! Sevišķi tos, kuri gatavoti no augļiem un ogām.
http://www.kurmisi.com/veikals/params/category/106468/item/467190/
Lasīt tālāk
