Turpināt lejuplādēt

Samaksājot vismaz 1 eiro saņemat iespēju 3 mēnešus
LEJUPLĀDĒT FOTOGRĀFIJAS LABĀ KVALITĀTĒ
(S izmērs, A4, 2000 x 1333 px)
bez www.redzet.lv logo

VAIRĀK
REĢISTRĒJIES UN IEGŪSTI
LABAS KVALITĀTES FOTO LEJUPLĀDI

Samaksājot vismaz 1 eiro saņemat iespēju 3 mēnešus
LEJUPLĀDĒT FOTOGRĀFIJAS LABĀ KVALITĀTĒ
(S izmērs, A4, 2000 x 1333 px) bez www.redzet.lv logo


Reģistrēties
Lai lejuplādētu izvēlētās fotogrāfijas, REĢISTRĒJIES, atbalsti mūs un saņem piekļuvi lejuplādes pogai S izmēra bildēm =

Tas aizņem 4. soļus:
1. Reģistrēšanās
2. E-pasta apstiprināšana
3. Ielogošanās
4. Pārskaitījums
Garantējam Jūsu sniegtās informācijas konfidencialitāti, izmantosim to vienīgi, lai salīdzinātu ziedotāju un reģistrējušos personu vārdus.
Bildes varat izmantot personīgām vajadzībām, bet komerciāliem nolūkiem sazinieties ar mums: info@redzet.lv
IEGŪSTI LABAS KVALITĀTES FOTO LEJUPLĀDI

Samaksājot 5 eiro, saņemat iespēju 3 mēnešus
lejuplādēt fotogrāfijas un tās izmantot savai komercdarbībai
LEJUPLĀDĒT FOTOGRĀFIJAS LABĀ KVALITĀTĒ
(S izmērs, A4, 2000 x 1333 px) bez www.redzet.lv logo


Reģistrēties
Lai lejuplādētu izvēlētās fotogrāfijas, REĢISTRĒJIES, atbalsti mūs un saņem piekļuvi lejuplādes pogai S izmēra bildēm =

Tas aizņem 4. soļus:
1. Reģistrēšanās
2. E-pasta apstiprināšana
3. Ielogošanās
4. Pārskaitījums
Lai iegūtu rēķinu, raksti mums uz info@redzet.lv
IEGŪSTI AUGSTAS KVALITĀTES FOTOGRĀFIJAS

5 € = 5 FOTO vai 10 € = 20 FOTO
iegūsti FOTOGRĀFIJAS AUGSTĀ KVALITĀTĒ
L izmērs, 3888 x 2592 px, vai XL izmērā


Raksti mums uz:
info@redzet.lv
un iegūsti izvēlētās fotogrāfijas!

Izvēlieties jebkuras 5 fotogrāfijas neatkarīgi no lieluma un kvalitātes par 5 eiro, vai jebkuras 20 fotogrāfijas par 10 eiro.
Cekuldūkuris perē olasCekuldūkuri
Lasīt aprakstu
Cekuldūkuri, Cekuldūkuris (Podiceps cristatus), Putni
Cekuldūkuri
Kods: D-0222-09
Autors: Aivars Gulbis
Bildēts 2009. gada 25. maijā
PAR
BRĪVU
1000 x 667 px
72 dpi
213 KB
S 1748 x 1165 px
14.8 x 9.87 cm / 300 dpi
MB 0.65 €
M 2480 x 1653 px
21 x 14 cm / 300 dpi
MB 1.75 €
L 2678 x 1785 px
22.67 x 15.11 cm / 300 dpi
4.08 MB 2.00 €
PIEDĀVĀJUMS / Nr. 1
REĢISTRĒJIES
atbalsti www.redzet.lv
un iegūsti
KVALITATĪVAS FOTOGRĀFIJAS
PIEDĀVĀJUMS / Nr. 2
MEDIJIEM
5 € uz 3 mēnešiem
un iegūsti
KVALITATĪVAS FOTOGRĀFIJAS
savai komercdarbībai
PIEDĀVĀJUMS / Nr. 3
5 € = 5 FOTO
vai
10 € = 20 FOTO
un iegūsti
AUGSTAS KVALITĀTES
FOTOGRĀFIJAS

Cekuldūkuris (Latīņu v. – Podiceps cristatus; Angļu v. - Great Crested Grebe; vācu v. – haubentaucher; krievu v. – чомга)

Cekuldūkuris (Podiceps cristatus) ir viens no pieciem Latvijā perējošajiem dūkuriem. Toties visbiežāk sastopamais – tas mājo ļoti daudzos ezeros un lielākos dīķos. Vēl ir pelēkvaigu jeb sarkankakla dūkuris, melnkakla dūkuris, ragainais dūkuris un mazais dūkuris. Trīs pēdējās nosauktās sugas iekļautas Latvijas Sarkanajā grāmatā. Vispār kopumā uz Zemes mājo 22 dūkuru sugas. Dūkuri mīt visos kontinentos, atskaitot Antarktīdu. Bet tieši cekuldūkuris ir sastopams gan Eiropā, gan Āzijā, gan Āfrikā, gan Austrālijā, gan arī Jaunzēlandē.

Latviešu ornitoloģiskajā literatūrā dūkuri raksturoti kā nelieli un vidēji lieli putni. Cekuldūkuris – augumā prāvākais Latvijas dūkuris. Viņš ir tikai nedaudz mazāks par meža pīli. Ar meža pīli salīdzinu, cerēdams, ka šo ūdensputnu visi labi pazīst. To pašu cerēdams, uzsveru, ka cekuldūkura ķermenis ir slaikāks nekā meža pīlei, bet kakls – tievāks, slaidāks un arī relatīvi garāks par meža pīles kaklu.

Cekuldūkura garums no knābja gala līdz astes galam ir 46-51 cm, spārnu izpletums – 59-73 cm. Teorētiski tēviņi ir nedaudz lielāki un pārsimt gramu smagāki nekā mātītes. Cekuldūkuris sver aptuveni kilogramu.

Spārni dūkurim arī nav nekādi dižie, tomēr itin spēcīgi! Īsi, šauri, bet stipri. Katrā spārnā 12 lidspalvas. Spārnos viņi ceļas ļoti nelabprāt. Dūkuriem tāpat kā pīļu tēviņiem: vasaras vidū, tā sauktās pilnās spalvu mešanas laikā (nepilnā norit agri pavasarī, pirms vairošanās perioda), putniem uz pāris nedēļām zūd lidspēja, jo vecās spalvas, tostarp lidspalvas, strauji izkrīt, visas bezmaz vienlaikus, bet jaunās to vietā izaug salīdzinoši lēni.

Raksturīgi, ka neviens dūkuris nevar sākt lidojumu bez zināma ieskrējiena pār klaju ūdens laukumu. Ieskrējiens allaž ir krietni garš, ilgs un šļakstinošs. Ne tikai tāpēc, bet arī tāpēc briesmu brīžos dūkuris parasti ienirst, nevis ceļas spārnos.

Dūkuri ir ūdensputni, kas faktiski gandrīz visu mūžu pavada, neizkāpjot sausumā. Ja neskaita ligzdās tupēšanas laiku. Sausumā tizls, neveikls, savā stihijā ūdenī – lielisks peldētājs. Bet galvenais – apbrīnojams nirējs! Apbrīnojamo nirtspēju ikviens dūkuris izmanto ļoti bieži. Ienirt, draudot briesmām, viņš steidz un var acumirklī, zem ūdens nopeldēt vienā piegājienā spēj aptuveni 40 metru. Iznirst piesardzīgi – vispirms virs ūdens līmeņa izbāž galvu, tad kaklu un tikai pēc tam, ja briesmas vairs nedraud, ļauj uzpeldēt arī rumpim. Starp citu, ieniršana ir drošākais paņēmiens ne vien sevis, bet arī pēcnācēju pasargāšanai no laupītāju uzlidojumiem.

videsvestis.lv

Dūkuri viegli var atšķirt no citiem peldētāju putniem pēc tievā, baltā kakla un lielā divdaļīgā cekula. Ierīkojies kāda ezera lielākajā klaidumā, viņš reti paceļas spārnos, jo zem ūdens jūtas daudz drošāk nekā gaisā. Kad ezerā viss nomierinās un ne no vienas puses briesmas nedraud, dūkuris no ūdens vispirms izbāž galvu, tad kaklu un tikai beidzot parādās pats.

Putns meža pīles lielumā. Mugurpuse melnbrūna,  vēderpuse balta. Vasarā divdaļīgs cekuls,  vaigi balti, ar rūsgansarkanu pagarinātu apkakli melnām malām. Ziemā kakls un vaigi gaiši un virs acs balta svītra. Knābis sarkans, tains un  smails. Uz spārniem balti laukumi. Spārnos paceļas ieskrienoties. Lido strauji. Dzīvo pāros.

Balss:  ligzdošanas vietās kvarkšķošs „kerr, err”, vai „arrr”,  arī kladzinošs „kek kek kek”. Retāk dažādas citas skaņas. Mazuļi (pat paaugušies spalgi) pīkst.

Sastop: Ezeros un lielākos zivju dīķos. Ceļojot un ziemā arī jūrā.

Ligzdo: Ūdensaugu (visbiežāk niedru un vilkvālīšu) audzēs starp ūdenī augošiem krūmiem, no sausām niedrēm, zālēm, stublājiem un no visa tā, kas turas virs ūdens. Reizēm pilnīgi atklātā ūdenī.  Jūlija sākumā dēj 3 – 6 stipri iegarenas, zaļganbrūnas olas, kuras perē 3 nedēļas. Drīz zāļu kaudze sāk trūdēt un rodas siltums, tad dūkuris olas apsedz ar lapām. Izšķīlušies mazuļi ir svītraini, tūlīt atstāj ligzdu un dodas mātei līdzi ūdenī. Piekusuši peldēt vai kad vēlas nosusināties, uzrāpjas mātei uz muguras un iebužinājušies spalvās, atpūšas.

Ceļo: Atlido marta beigās – aprīlī, aizlido oktobrī. Daļa pārziemo tepat.

Avots: J. Baumanis, V. Klimpiņš „Putni Latvijā”, Kārlis Grigulis „Putnu grāmata”.

Cekuldūkuri
Kods: D-0222-09
Autors: Aivars Gulbis
Bildēts 2009. gada 25. maijā
PAR
BRĪVU
1000 x 667 px
72 dpi
213 KB
S 1748 x 1165 px
14.8 x 9.87 cm / 300 dpi
MB 0.65 €
M 2480 x 1653 px
21 x 14 cm / 300 dpi
MB 1.75 €
L 2678 x 1785 px
22.67 x 15.11 cm / 300 dpi
4.08 MB 2.00 €
PIEDĀVĀJUMS / Nr. 1
REĢISTRĒJIES
atbalsti www.redzet.lv
un iegūsti
KVALITATĪVAS FOTOGRĀFIJAS
PIEDĀVĀJUMS / Nr. 2
MEDIJIEM
5 € uz 3 mēnešiem
un iegūsti
KVALITATĪVAS FOTOGRĀFIJAS
savai komercdarbībai
PIEDĀVĀJUMS / Nr. 3
5 € = 5 FOTO
vai
10 € = 20 FOTO
un iegūsti
AUGSTAS KVALITĀTES
FOTOGRĀFIJAS
Bildes fragmenti:

Ielogoties

Jūs neaizpildījāt abus laukus.

Reģistrēties

Jūs neaizpildījāt visus laukus.