ĀboliSarkani ābeles ziedi
Lasīt aprakstu
Ābols, Āboli, Mājas ābele (Malus domestica), Ābeles (Malus)
Ābols
Kods: A-227-15
Autors: Aivars Gulbis
Bildēts 2015. gada 04. oktobrī
Izšķirtspēja Izmērs Rezolūcija Faila izmērs Cena
Par brīvu* 1000 x 667 px 72 dpi 166 KB Lejuplādēt
Maza 1748 x 1165 px
14.8 x 9.87 cm
300 dpi MB 1.30 €
Vidēja 2480 x 1653 px
21 x 14 cm
300 dpi MB 3.49 €
Liela 3888 x 2592 px
32.92 x 21.95 cm
300 dpi 6.55 MB 8.68 €
* Mēs vēlamies dalīties ar Jums savā priekā, tāpēc WEB kvalitātes bilde ir par BRĪVU!

Ābols, Āboli

Āboli ir sulīgi daudzsēklu augļi, kurus ievāc no ābelēm, īpaši no dārza ābeles. Veidojas no zieda ar apakšēju sēklotni, kas apaug ar kausveida ziedgultni un citām zieda daļām. Nogatavojoties diferencējas. Ābols veidojas no auglenīcas. Ābolā ir daudz ūdens, tāpēc tas pieskaitāms pie vienkāršiem sulīgiem augļiem. Daudzos ābolos ir vērtīgas barības vielas, tos izmanto uzturā. Tie satur vairāk nekā 50 vitamīnu, minerālvielu, aminoskābju un augļskābju.

Selekcionāri ir izveidojuši vairāk nekā 6500 ābolu šķirnes, no kurām aptuveni 50 ir ekonomiski nozīmīgas. Ābolu šķirnes tiek grupētas vasaras ābolus, rudens ābolos un ziemas ābolos.

2010. gadā visvairāk āboli tika novākti Ķīnā. Ķīnā tika novāktas aptuveni 33,3 miljoni tonnas ābolu, kas ir aptuveni 35% no visas kopējās ābolu ražas pasaulē. Nākamās lielākās valstis pēc novākto ābolu daudzuma ir Amerikas Savienotās Valstis (4,2 miljoni tonnas), Turcija (2,6 miljoni), Itālija (2,2 miljoni), Indija (2,2 miljoni) un Polija (1,9 miljoni).
lv.wikipedia.org


Āboli ir bagāti ar pektīnvielām, šķiedrvielām, organiskām skābēm un minerālvielām. Ābolos atkarībā no šķirnes ir vairāk vai mazāk cukura - tas viegli nosakāms pēc garšas. Ar C vitamīnu visbagātākie ir 'Antonovkas' šķirnes āboli, no vasaras āboliem - 'Baltie dzidrie'.

Ābolu miza satur kvercetīnu, kas ir dabīgais antioksidants - mūsdienu medicīna pēta kvercetīna lielo nozīmi vēža riska samazināšanā. Taču ar mizu ābolus ieteicams ēst vienīgi tad, ja ir zināms, ka tie nav ķīmiski apstrādāti.

Gan antioksidanti, gan pārējās vērtīgās vielas āboliem atrodas mizā vai zemmizas slānī - tur to ir sešas līdz septiņas vairāk nekā mīkstumā. Ļoti veselīgas ir arī sēkliņa, jo tās satur vērtīgās taukskābes un jodu. tāpēc pareizākais ābola ēšanas veids ir tāds, ka pāri paliek tikai kātiņš.

Āboli kavē novecošanos, labi ietkemē intelektu, mazina stresu. Ja dienas spriedze kādu iztukšojusi tā, ka kļūst skarbāks pret apkārtējiem, laiks apēst ābolu. Nomierinošās vielas, ko auglis satur, ļauj visu uztvert mierīgāk.

Āboli satur fitoncīdus - bioloģiski aktīvas vielas, kuras nomāc nelabvēlīgo baktēriju vairošanos, tāpēc tos ieteicams lietot gan kā profi laktisku līdzekli, lai izsargātos no saslimšanas, gan kā ārstniecisku līdzekli dažādu slimību gadījumos.

Ābolos ir arī vielas, kas saskarsmē ar C vitamīnu veicina locītavu un saišu stiprumu.

Ābolu sula ir ne tikai garšīga, bet tā arī izvada no organisma sārņus un toksīnus. Ābolu sulai ir brīnumainas spējas veicināt nierakmeņu izvadīšanu no organisma, tā ir teicams urīndzenošs un žultsdzenošs līdzeklis.

Ābolu sula novērš sirds saslimšanas, jo sulā esošie komponenti paātrina holesterīna oksidēšanās procesus, tādējādi kavējot aterosklerotisko pangu veidošanos artērijās.
Ābolu sula ir arī efektīvs līdzeklis plaušu slimību ārstēšanai. Jālieto, bieži slimojot ar bronhītu, kā arī ieteicama „rūdītiem" smēķētājiem. Izdzerot puslitru glāzi ābolu sulas dienā, uzlabosies elpošanas orgānu darbība.

Ābolu sulu ieteicams lietot lielas garīgās slodzes gadījumos. Sulā esošās organiskās skābes kavē asinīs un audu šķidrumā uzkrāties skābajiem vielmaiņas produktiem, kas lielas garīgas piepūles dēļ tiek izmesti smadzenēs.
www.well24.eu


Kas vērtīgs ābolos

  • Jo vairāk ābols tiek apstrādāts, jo mazāks kļūst šķiedrvielu saturs. Gan antioksidanti, gan pārējās vērtīgās vielas āboliem atrodas mizā vai zemmizas slānī - tur to ir sešas līdz septiņas vairāk nekā mīkstumā. Ļoti veselīgas ir arī sēkliņa, jo tās satur vērtīgās taukskābes un jodu. tāpēc pareizākais ābola ēšanas veids ir tāds, ka pāri paliek tikai kātiņš.
  • Ābolu miza satur kvercetīnu, kas ir dabīgais antioksidants - mūsdienu medicīna pēta kvercetīna lielo nozīmi vēža riska samazināšanā. Taču ar mizu ābolus ieteicams ēst vienīgi tad, ja ir zināms, ka tie nav ķīmiski apstrādāti.
  • Āboli kavē novecošanos, labi ietkemē intelektu, mazina stresu. Ja dienas spriedze kādu iztukšojusi tā, ka kļūst skarbāks pret apkārtējiem, laiks apēst ābolu. Nomierinošās vielas, ko auglis satur, ļauj visu uztvert mierīgtāk un saprotošāk.
  • Āboli satur fitoncīdus - bioloģiski aktīvas vielas, kuras nomāc nelabvēlīgo baktēriju vairošanos, tāpēc tos ieteicams lietot gan kā profi laktisku līdzekli, lai izsargātos no saslimšanas, gan kā ārstniecisku līdzekli dažādu slimību gadījumos.
  • Ābolos ir arī vielas, kas saskarsmē ar C vitamīnu veicina locītavu un saišu stiprumu.
  • Ābolu sula ir ne tikai garšīga, bet tā arī izvada no organisma sārņus un toksīnus. Ābolu sulai ir brīnumainas spējas veicināt nierakmeņu izvadīšanu no organisma, tā ir teicams urīndzenošs un žultsdzenošs līdzeklis.
  • Ābolu sula novērš sirds saslimšanas, jo sulā esošie komponenti paātrina holesterīna oksidēšanās procesus, tādējādi kavējot aterosklerotisko pangu veidošanos artērijās.
  • Ābolu sula ir arī efektīvs līdzeklis plaušu slimību ārstēšanai. Jālieto, bieži slimojot ar bronhītu, kā arī ieteicama „rūdītiem" smēķētājiem. Izdzerot puslitru glāzi ābolu sulas dienā, uzlabosies elpošanas orgānu darbība.
  • Ābolu sulu ieteicams lietot lielas garīgās slodzes gadījumos. Sulā esošās organiskās skābes kavē asinīs un audu šķidrumā uzkrāties skābajiem vielmaiņas produktiem, kas lielas garīgas piepūles dēļ tiek izmesti smadzenēs.

www.sievietespasaule.lv


Šis ir neliels ieskats Latvijā pieejamo rudens un ziemas ābolu šķirņu daudzveidībā, kuras pieejams ganLatvijas tirgos,  veikalos un dažādās saimniecībās, kuras šos ābolus audzē. Šis nelielais ābolu šķirņu apraksts – izskats, garša un vēlamais izmantošanas veids, palīdzēs tev orientēties iegādājoties ābolus un tos gatavojot. Jo, lai gan liekas, ka visi āboli vienādi labi gan sulai, gan cepšanai, gan svaigai ēšanai, tā tas nav. Ir svarīgi sulīgākos izmantot sulai, skābenos cepšanai vai vārīšanai un ikvienu ābolu piemērot tādam patērēšnas veidam, kādam tam būtu vislabākais.
Latvijas ābolu šķirnes


Interesanti fakti par āboliem!!!

Āboli tonizē daudz labāk nekā kafija: viens auglis spēj aizstāt 1 kafijas tasi.

Jo mazāks ābols, jo vairāk tas satur vitamīnus un mikroelementus.

25% ābola masas ir gaiss. Tieši tāpēc āboli ūdenī neslīkst.

Ja ābolus ēdīsi katru dienu:

  • normalizēsies asinsspiediens,
  • sakārtosies limfātiskā sistēma,
  • samazināsies sirds slimību risks.
  • divi āboli dienā ir ļoti laba aterosklerozes un infarkta profilakse,
  • pektīns, kuru satur āboli, pazemina kaitīgā holesterīna līmeņa daudzumu asinīs.
  • āboli palīdz tauku dedzināšanas procesā, vienlaicīgi veicot organisma detoksikāciju,
  • āboli ir jāēd nenomizoti, jo visas vērtīgās vielas visvairāk ir sakoncentrētas tieši ābolu mizā. Šo augļu miziņa satur tādus vielu savienojumus, kas pasargā no vēža šūnu vairošanās resnajā zarnā, aknās un piena dziedzeros un arī no žultspūšļa akmeņu veidošanās.
  • āboli ir ļoti vērtīgi arī zobiem: tie tos balina un spēcina.
  • tikai āboli satur īpašu vielu, kas palielina kaulu blīvumu.
  • ābolos esošās skābes palīdz sagremot taukus un olbaltumvielas.Tāpēc cepešu gaļu bieži vien gatavo ar āboliem, tādejādi kuņģim atvieglinot darbību.

www.vitaminupastnieks.lv

Ābols
Kods: A-227-15
Autors: Aivars Gulbis
Bildēts 2015. gada 04. oktobrī
Izšķirtspēja Izmērs Rezolūcija Faila izmērs Cena
Par brīvu* 1000 x 667 px 72 dpi 166 KB Lejuplādēt
Maza 1748 x 1165 px
14.8 x 9.87 cm
300 dpi MB 1.30 €
Vidēja 2480 x 1653 px
21 x 14 cm
300 dpi MB 3.49 €
Liela 3888 x 2592 px
32.92 x 21.95 cm
300 dpi 6.55 MB 8.68 €
* Mēs vēlamies dalīties ar Jums savā priekā, tāpēc WEB kvalitātes bilde ir par BRĪVU!